Limited Şirket Nedir ve Nasıl Kurulur, Türkiye de yapılan istatistiklere göre; insanların en çok tercih ettiği şirket türü limited şirkettir. Bunun sebeplerinden biri ise zarar etme oranının daha düşük olmasıdır. Ortak olan kişiler ana zararı değil, vergi ödemeleri gibi diğer ödemeleri karşılamaktadır. Kazanç kısmında büyük getiri sağlayan bu şirket türü, zarar etme kısmında ise daha az risk barındırır.
Limited Şirket Nedir?
Limited şirket, bir yada daha fazla kişinin bir araya gelerek, bir ticaret unvanı oluşturup kurdukları ve asıl sermeyesi belli olan şirket türüdür. 10 Mart 2018’de yayınlanmış Resmi Gazetede 7099 sayılı Kanun gereği ile Limited Şirket’in kuruluş uygulaması tek bir noktada toplanmış ve bu sayede kurulma aşaması daha kolay hale gelmiştir.
Günümüzde yapılan şirket sözleşmesi, Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından onaylanmaya başlamıştır. Geçmiş zamanlarda noter zorunluluğu olsa bile, yapılan düzenlemeler bu sorunu ortadan kaldırmıştır. Yeni düzenlenen sisteme göre; şirket üzerinde imza yetkisi olan kişilerin imza beyanını, herhangi bir ticaret sicili müdürlüğüne yazılı bir şekilde beyan etmesi yeterli görülmüştür.
Limited Şirket Nasıl Kurulur?
İlk olarak kurulacak olan bu şirket için ana sözleşme hazırlamak gerekmektedir. Önce ticaret odası ile görüşme sağlayarak şirket unvanına karar verilmelidir. Daha sonrasında ise şirket genel kurulu ve yönetim kurulu üyelerinin kimler olacağı konusunda karar oluşturulur ve ana sözleşmenin içerisinde verilen bu kararlar belirtilir.
Bunun haricinde ana sözleşmenin içerisinde şirketin faaliyet göstereceği alanlar belirtilmelidir. Kuruluş aşaması oluşturulduktan sonra vergi levhası için başvuru yapmanız gerekmektedir. En son; yasal zorunluluk dahilinde minimum sermaye tutarı olan 10.000 TL’nin, 2 yıl içinde mutlaka şirket hesabına aktarılması gerekmektedir. Bütün bu işlemlerin sonunda, ticaret odasına giderecek Ticari Sicil Kaydı oluşturulması yeterli olacaktır.
Limited Şirketi Kurulurken Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Ortakların fotoğrafları,
- Talep ve vergi numaralarının bulunduğu oda kayıt beyanı, işe başlama bildirimi,
- Noter onaylı vekaletname,
- E-tebligat formu,
- İnternet vergi dairesi şifre oluşturma formu,
- Kira kontratı,
- Şirket sahibinin ve müdürünün imza sirküleri,
- Muhasebecinizin vekaletnamesi,
- Muhasebe sözleşmesi,
Şirket kuruluşu için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra, ticaret odasından randevu talebi oluşturun. Genel olarak size yapılacak olan geri dönüş ortalama üç iş günüdür. Elbette bu, yoğunluk durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Limited Şirket Kaç Ortakla Kurulur?
Limited şirket en az 1 en fazla 50 gerçek kişi ile kurulabilir. Ortak sayısının sınırı aşılırsa, şirketi anonim şirkete dönüştürmek zorunda kalabilirsiniz. Anonim şirketlerde herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Günümüzde Limited şirket kurarak sigortacılık dışında bütün ticari faaliyetlerde bulunabilirsiniz.
Limited Şirket Unvanı Nasıl Belirlenir?
Limited Şirketler için unvan belirleme hususunda en dikkat etmeniz gereken şey, şirketinizin faaliyet alanı ile eş anlamda olmasıdır. Ayrıca bu şirket unvanını seçerken, ticaret sicil müdürlüğüne başvurarak, benzer unvanların kullanılıp kullanılmadığı hakkında sorgulama yapmalısınız. Aynı unvan 2 farklı şirket tarafından kullanılamaz. Yaptığınız sorgulama sonrasında ilk kelimenizin devamında gelecek olan diğer iki kelime aynı olmamak zorundadır. Örneğin; Kahraman Turizm Otelcilik LTD. ŞTİ. olarak resmi kayıtlı bir unvan varken, Kahraman İnşaat Otelcilik LTD. ŞTİ. şeklinde bir unvan kullanamazsınız.
Limited Şirket Sermaye Tutarı Nedir?
Tek bir ortak ile bu tarzda şirket kurmak isterseniz eğer yapılacak olan ücretlendirme, ticaret odası ana sözleşme içerisinde bulunan kelime sayısı doğrultusunda hesaplanacaktır. Bu, bin kelime için hemen hemen 1200 TL civarında olacaktır. Bunun dışında, noter üzerinden alınacak olan imza beyanları ve vekaletname için de ortalama olarak 700 TL tutarında bir ödeme yapmanız gerekecektir. Kuruluş aşamasını tamamladıktan sonra defter tutma yada farklı ufak tefek ihtiyaçlar için belirli miktar ücret ödemesi yapabilirsiniz.
Limited Şirketlerin Vergisel Durumu
Vergi konusunda ortaklar, kurumlar vergisi dahilinde vergi mükellefi olurlar. Kanun kararları doğrultusunda %25 vergi ödemeleri gerekmektedir. Gelir vergisi kurumlar vergisinden farklı bir şekilde artan orana ve sabit orana bağlı ücretlendirilir. Şirketin yıllık kazancı üzerinden hesaplanan orana göre değişiklik göstermez. Bunun haricinde belirli zamanlarda ödenmesi gereken beyanname ücretleri de unutmamak gerekir.